Lite om Jörgen Karlsson

Jörgen arbetar i Försvarsmakten sedan 1990 och är idag på FM UndSäkC i Halmstad. Här utbildar han blivande officerare i hundtjänst, kvalitetssäkrar utbildningar och testar in hundar till Försvarsmakten. Detta innebär att Jörgen har en unik kompetens inom området. Arbetet innebär resor i och utanför Sverige.

Jörgen är mentalbeskrivare, bruks- och lydnadsdomare. Dessutom driver han Djurmagazinet i Boarp, Båstad.

Jörgen håller även kurser och föreläsningar i ämnen som hundinlärning/träning och mentalitet. Han sitter i SBK’s utskott för Samhällsnyttiga hundar där han ingår i Tjänstehundgruppen.

Historik

Dessa fantastiska meriter har Jörgen Karlsson och Silverpilens Ixi presterat.

Ixi var Jörgens tredje schäfer.
Första hunden i Jörgens liv var en schäferhane som på grund av sjukdom inte blev så gammal. Efter detta inköptes en schäfertik vid namn Asais Chiwa. Med henne tävlade Jörgen flitigt, deltog vid schäfer-SM i spår samt ett par lydnads-SM.
Våren 1990 började Chiwa bli gammal och hade en del krämpor, och av en händelse fick Jörgen kontakt med Anita Wahlström på kennel Silverpilen. Det fanns valpar i en kull efter Wulcanos Garone och Silverpilens Diwa. Jörgen föll för en liten grå tikvalp, som han fick köpa.
Redan i ett tidigt stadium märkte Jörgen att det var något alldeles speciellt med denna lilla valp. Tävlingskarriären gick spikrakt mot stjärnorna. Svenskt Brukschampionat i spår erhölls i augusti 1992, då var Ixi knappt två och ett halvt år gammal. Championatet i skydds erövrades i oktober 1994.

Totalt under karriären har Jörgen och Ixi tävlat på 47 tävlingar, av dessa är 28 förstaplaceringar. Ekipaget har vunnit samtliga tävlingar sedan september 1994. De tog då 12 cert i rad, varav 9 i skyddet, plus 6 SM-titlar i skyddet.
En sak Jörgen tycker är extra roligt, är att han lyckats vinna SM i alla delar av landet.

Under sin karriär har Ixi hunnit med att få 4 valpkullar. Första kullen för kennel Memorix kom 1994. Tanken på avel hade då funnits med en tid. Har man en så frisk och sund hund som Ixi måste man bara föra det arvet vidare, säger Jörgen.
Ixi avled i januari 2004, nästan 14 år gammal.

Alla Memorix’s hundar härstammar från Ixi och idag finns Qurri, Smilla och Vilda hemma hos Jörgen.

Jörgen, Åke och Vilda
Jörgen i lärarrollen

 

 

 

Sidan senast uppdaterad den 20 April, 2009